2019 yılında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan KOVİD-19, Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık örgütü tarafından salgın olarak ilan edildi. O günden itibaren ülkemizin gündemine de oturan bu virüs genellikle akciğerlerimizi etkileyip ciddi sonuçlara neden olsa da KOVİD 19 virüsünün kalp üzerine olan etkilerini akıldan çıkarmamak gerekmektedir. Bu virüse bağlı ciddi kalp problemleri aşağıda özetlenecektir.
Vücudumuzda özelikle akciğerlerde ciddi iltihabi duruma neden olan bu virüs ARDS ( akut respratuar distres sendromu) ve çoklu organ yetmezliğine neden olur. KOVİD enfeksiyonu sırasında immun sistem problemleri, artmış metabolik ihtiyaç ve kanın pıhtılaşma eğilimi kalp ve damar sorunları neden olmaktadır. Son yapılan çalışmalar virüsün direkt olarak kalp hasarı yapabildiği gösterilmiştir.
KOVİD-19 enfeksiyonun neden olduğu kalp problemleri
Kalp Hasarı ve Miyokardit ( kalp kası iltihabı)
KOVİD-19 virüsü dahil kalp hasarı oluşturan virüsler kalp hasarı veya miyokardit denilen kalp kası iltihabına neden olabilirler. Bu durum artmış kardiak fizyolojik stres, hipoksi ( oksijen seviyesinde düşüklük) veya virüsün direkt kalp hücreleri üzerine toksik etkisinden kaynaklanır. Hastaneye yatan hastalarda %7-17 arasında görülen kalp hasarı, yoğun bakım yatışlarında daha fazladır. Kalp dokusunu iltihabı( miyokardit) ise öümlerin % 5’inden sorumludur.
Akut myokard infarktüsü (Kalp krizi)
KOVİD-19 enfeksiyonu sırasında olan ciddi iltihabi durum, pıhtılaşmaya olan eğilim ve ihtiyacın artması sonucunda kalp krizi riski artmaktadır. Ölüm için önemli risk faktörü olan bu durumun tanı ve tedavisinde zorluklar vardır. Tanı konulan hastalar kalp krizinin tipine göre ya ilaç tedavisi veya girişimsel olarak tedavi edilebilmektedir.
Akut kalp yetmezliği
KOVİD-19 enfeksiyonunun ilk bulgusu akut kalp yetmezliği olabilir. Hastaların yaklaşık %20 sinde ilk başvuru akut kalp yetmezliği bulgularıdır. Bu durum artmış ölüm riski ile ilişkilidir. Hastaları yaklaşık yarısında kalp yetmezliği için risk faktörü olmadığını göz önünde bulundurmak gerekir.
Disritmi ( Ritm düzensizliği)
KOVİD-19 enfeksiyonu olan hastaların yaklaşık %7 sinde ilk başvuru şikayeti çarpıntıdır. Genelikle iyi huylu olan bu çarpıntı durumu hastalığın seyri ile alakalıdır. Kalp hızlı çalışınca kanda kalp hasarını gösteren troponini artırır ve bu durum kalp krizi durumu ile karışabilir.
- Venöz tromboembolik olay ( Toplar damarda pıhtı oluşumu)
KOVİD 19 hastalarında damarlarda belirgin artmış pıhtı oluşumu riski vardır. Tüm vücutta olan inflamasyon durumu, bozulmuş pıhtılaşma durumu, multiorgan fonksiyon bozukluğu gibi nedenler pıhtılaşma olayına katkıda bulunur. Bu durum kendini D-Dimer artışı ile belli eder. Bu değerler ne kadar yüksekse olayın ciddiyeti o kadar fazladır ve ölüm riski ile yakından ilişkilidir ve kan sulandırıcılar kullanmak ölüm riskini belirgin düzeyde azaltmaktadır.
Sonuç olarak; KOVİD-19 enfeksiyonu yukarıda belirttiğimiz birçok kalp problemine neden olabilmektedir. Özelikle evde tedavi edilen veya tedavi sonrası geçmeyen nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı gibi durumlarda bir kardiyoloji hekimine başvurmak gerekmektedir.
Bilgilendirme paylaşımlarımızı instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Ayrıca e-posta ve telefon ile bize ulaşabilirsiniz.