Kalp Pili Nedir?
Kalbin yeterli elektriksel uyarıyı oluşturamaması sonucu aşırı yavaşlaması durumunda kalp pili kullanılır. Ritim ve iletim kusurları hayati tehlike arz ediyorsa ya da kişinin yaşam kalitesini düşürüyorsa kalp pili takılması gerekir. Amacı yeterli kalp atış hızını sağlamaktır.
Kalp pilleri ani kalp durmalarını önlemenin yanı sıra kalp yetmezliği, ritim bozuklukları, kalp kasılma gücünde ileri derecede azalma ve kalp büyümesi gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Kalp Pili Uygulama
İki çeşit kalp pili vardır. Bunlar geçici kalp pili ve kalıcı kalp pilleridir. Geçici kalp pillerinde jeneratör oldukça büyüktür ve vücut dışındadır. Kalp ile bağlantısını elektrod sağlar. Hastalığın kalıcı olduğunun düşünülmesi durumunda çıkarılarak kalıcı kalp pili takılır. Bu kalıcı piller kalbin içine ya da dış yüzeyine yerleştirilir. Kalbin içine takmak için toplardamardan pilin tel kısmı geçirilir kalbin içine yerleştirilir. Bu işlem lokal anestezi uygulanarak yapılır. Kalbin dış yüzeyine takılan pil yönteminde ise pilin teli direkt kalbin adalesinin dış yüzeyine dikilmek suretiyle bağlanır. Bu uygulama genel anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Kalp içine uygulama yapılamadığı bazı durumlarda nadiren tercih edilmektedir. Genellikle 1 ya da 2 saat süren bir işlemdir. Uygulamadan sonra hareketlerde geçici bir kısıtlama gerekebilir. Kalp pili takıldıktan 6 – 10 gün sonra dikişler alınır. Kalıcı kalp pili yerleştirildikten sonra yaşamınızda önemli bir değişiklik olmaz ancak pili olumsuz etkileyebilecek davranışlar ya da çevre koşulları ile ilgili hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Kalp Pili Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- MR görüntüleme cihazına girilmemeli. (Özel MR uyumlu piller hariç)
- Metal dedektörleri ve X-Ray cihazları kullanılmamalı.
- Yüksek elektrik akımının olduğu alanlardan uzak durulmalı.
Hayati önem taşıdığı için kalp pili uygulaması gereken hastalarda bu tedavinin yerine geçebilecek başka bir tedavi yöntemi yoktur. Ortalama 5 – 6 yıl sonra pil ömrü tükendiğinde sadece jeneratörü değiştirilir; tellere dokunulmaz. Pil takıldıktan sonra belli aralıklarla hekiminiz tarafından kontrol edilmeniz gerekir.
Bilgilendirme paylaşımlarımızı instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Ayrıca e-posta ve telefon ile bize ulaşabilirsiniz.