Anjiyo Nedir?

Anjiyo denilen yöntem damarların görüntülenmesi işlemidir. Koroner anjiyo ise kalbi besleyen damarların görüntülenmesidir. Kalp damar hastalıklarının teşhisinde kullanılan altın standart bir yöntemdir. Yani kesin tanı koydurucu bir yöntemdir. Hastanın damarlarına ince plastik boru (kateter) ile girilerek kalp, beyin, böbrek, göz ve bacak damarlarında meydana gelen sorunlar teşhis edilebilir. Bu işlem kasıktan, el bileğinden ya da kol bölgesinden girilerek yapılabilir. İşlem sırasında hasta ve işlemi yapan doktor radyasyona maruz kalır. Fakat bu radyasyon bir bilgisayarlı tomografideki kadardır.
Anjiyo

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Hasta hazırlandıktan sonra işlem yapılacak alan sterilize edilir. Lokal anestezi altında yapılır. Yani hasta uyanıktır, sadece işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Böylece hiçbir ağrı hissedilmez. Gerekmesi halinde sakinleştirici ilaçlar kullanılabilir. İşlem yapılacak bölgeye (kasık, bilek ya da kol bölgesine) damar yolu takılır. Damar yolunun içinden daha ince uzun bir plastik boru sokularak vücutta izlenecek alana ilerlenir. İstenilen bölgedeki damarın içine bu plastik boru yerleştirilerek damarın içine ilaç verilir, bu sırada da bu bölgenin röntgen filmi art arda çekilir. Çekilen filmler bir film şeridi gibi oynatılarak anjiyo videosu oluşturulur. Bu işlem bir monitör yardımıyla izlenir. Böylelikle damarların anatomisi ve tıkanıklıklar tespit edilir.

İşlem süresi ne kadardır?

Ortalama 5-10 dakikadır.

Hastanede kalmak gerekir mi?

İşlem kasıktan yapıldıysa 6 saat, el bileğinden ya da koldan yapıldıysa 2 saat gözlem altında kalması gerekir.

Anjiyo bir tedavi yöntemi midir?

Anjiyo bir tedavi değil teşhis yöntemidir ve kalp damar tıkanıklığının olup olmadığı konusunda kesin sonucu veren bir tetkiktir.

Hangi Durumlarda Anjiyo Yapılır?

  • Şiddetli göğüs ağrısı olan hastalarda,
  • Kalp krizi geçirenlerde,
  • Poliklinik tetkiklerinde damar tıkanıklığından şüphe edilen hastalarda,
  • Efor testi pozitif çıkanlarda,
  • Ekokardiyografi sırasında kalp kasılmasında problem olanlarda,
  • Sintigrafi sırasında kalp damar tıkanıklığı yönünde bulgu tespit edildiğinde,
  • Ciddi kalp kapak hastalığı olanlarda,
  • Böbrek nakli olacak hastalarda

 

Bilgilendirme paylaşımlarımızı instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.