Kolesterol Nedir?

Kolesterol, tümüyle hayvansal kaynaklı besinlerle alınan ve kanda bulunan bir maddedir. Vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan bir kan yağıdır. Kolesterol, vücut için önemli bir yapı taşı olmasının yanı sıra kimi durumlarda da tehlike arz etmektedir. İyi ve kötü olmak üzere iki çeşidi olan kolesterolün eksikliği fonksiyon bozukluğuna, fazlalığı ise damar tıkanıklığına sebep olmaktadır.

Kolesterolün kabul edilebilir bir sınırda olması sağlıklı bir yaşam sürdürmek için en doğru kuraldır demek mümkün… Kişinin beslenme tarzı kolesterolün ortaya çıkmasının sebeplerinden biridir. Et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların ağırlıklı tüketildiği bir beslenme düzeninde yüksek kolesterolle karşılaşmak mümkündür. İkinci neden ise karaciğer tarafından üretilen kolesteroldür. Karaciğer, öğün aralarında kolesterolü kan dolaşımı için salgılamaktadır. Hormonlar, D vitamini ve sindirim için gerekli olan salgılar bu kolesterol sayesinde üretilmektedir.

Kolesterol

Yüksek Kolesterol Belirtileri

Yüksek kolesterol damarlarda plaklar oluşturuncaya kadar herhangi bir sağlık sorunu baş göstermez fakat tehlikeli boyutlara ulaşması halinde başta kalp olmak üzere diğer organları olumsuz etkilediğinde sorun anlaşılmaktadır.

Nadir olmakla birlikte yüksek kolesterolü bulunan bazı kişilerde cilt tabakasında biriken kolesterol göz çevresiyle el ve ayaklarda kabarıklıklara yol açabilir. Bu kabarıklıklar yağ bezesi şeklinde görülebilmektedir.

Yüksek Kolesterol Nedenleri

Kolesterol yükselme nedenlerinin en başında beslenme düzeni gelmektedir. Doymuş yağlardan zengin tereyağı, margarin, krema ve kaymak gibi besinlerde bulunan yağlar hayvansal kaynaklı ya da aşırı kalorili olmaları nedeniyle yüksek kolesterollüdür.

  • Kolesterol düzeyi yaşla birlikte de artış gösterebilmektedir.
  • Kötü ve dengesiz beslenme şişmanlığa neden olmakla birlikte yüksek kolesterolün ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
  • Sigara kullanımı vücuttaki iyi kolesterol miktarını düşürmesi sebebiyle kalp krizi geçirme riskini de artırmaktadır.
  • Bazı kullanılan ilaçlar kolesterolün yükselmesine sebep olmaktadır.

 

Kolesterol Tedavisi

Yaşam tarzınızda ve beslenme düzeninizde yapacağınız değişikliklerle kolesterolünüzü kontrol altında tutmanız mümkündür.

Bazı durumlarda genetik olarak kolesterolünüz yüksek çıkabilir ve ilaç kullanmanız gerekebilir.

Bilgilendirme paylaşımlarımızı instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Ayrıca e-posta ve telefon ile bize ulaşabilirsiniz.